Altay; “Asgari ücret empati ile belirlenmeli”

EKONOMİ 07.12.2017 - 13:56, Güncelleme: 19.10.2022 - 13:36
 

Altay; “Asgari ücret empati ile belirlenmeli”

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışmalarını ve asgari ücreti değerlendiren Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; "Asgari ücreti belirleyenler biraz empati yapsınlar" dedi.
Erzurum son haber / Erzurum - Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi; "Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılında geçerli olacak yeni asgari ücretin belirlenmesi için görüşmelere başladı. Yapılacak bu zam asgari ücretle çalışanın hayatına biraz da olsa katkı sağlamalı ve ekonomik verilerin olumsuz seyrettiği günümüzde komisyondan çıkacak karar Türkiye şartları için yetersiz kalmamalı. ÖZELLİKLE DOĞUDA ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNENLERE KULAK VERİLMELİ Bugün en ucuz ev kirasının 700 TL olduğu, kışları bu aylarda aylık en az 400 TL yakıt giderinin olduğu, hepsinden önemlisi bir kilogram meyvenin 4 TL, 1 kilogram çayın 25 TL olduğu günümüz şartlarında asgari ücreti belirleyenler biraz empati yapmalıdırlar. Okul masrafları, yol, elektrik, su parası zaten asgari ücretin çok üzerine denk geliyor. Bunun yanında hastası, cenazesi, bayramı, kurbanı ve mecburi kıyafeti var. Kısaca eşi çalışmayan, evi kira, 2 çocuk okutup ve asgari ücretle yaşayan bir ailenin geçinmesi imkansızdır. Kamuda çalışan bir memur asgari ücretlinin en az iki katı maaş alıyor ve memurun her daim dile getirerek geçim sıkıntısı çektiğini biliyoruz. Memurla, asgari ücret alan bir işçi ev kirası, alışveriş yaptığı market, okul, yol masrafları ve yakıtta aynı şartlarda yaşıyorlar. Şimdi sormak gerekir; İki kat ve üstü maaş alan memurun aldığı para tatmin etmiyorken, aynı şartlarda yaşayan asgari ücretli ne yapsın? Bir evin 200 bin lira olduğu günümüz şartlarında, hiçbir şey yiyip içmese dahi aldığı asgari ücretle hayatı boyunca ev ve araç sahibi olamayacak asgari ücretliler ülkemizin kanayan yarasıdır. Özellikle özel sektörde çalışan asgari ücretlilerinin çalışma saatleri ve şartları çok ağırdır. Bu ağır çalışma şartlarında asgari ücret, işçinin kendisi ve ailesinin tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yaşam standartlarında olması gerekir. Asgari ücretle çalışan birinin eline geçen miktar gerçekten insan onuruna yakışmayacak, emeğin karşılığı olmayacak kadar düşük. Asgari ücreti belirleyen komisyondakilerin hakkaniyet ve adaletle bu olaya insani ve vicdani bakması gerekir. Ve empati yaparak bu ücretle geçinebilir miyim diye düşünmeleri gerekir."
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışmalarını ve asgari ücreti değerlendiren Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; "Asgari ücreti belirleyenler biraz empati yapsınlar" dedi.

Erzurum son haber / Erzurum - Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi;


"Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılında geçerli olacak yeni asgari ücretin belirlenmesi için görüşmelere başladı. Yapılacak bu zam asgari ücretle çalışanın hayatına biraz da olsa katkı sağlamalı ve ekonomik verilerin olumsuz seyrettiği günümüzde komisyondan çıkacak karar Türkiye şartları için yetersiz kalmamalı.


ÖZELLİKLE DOĞUDA ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNENLERE KULAK VERİLMELİ


Bugün en ucuz ev kirasının 700 TL olduğu, kışları bu aylarda aylık en az 400 TL yakıt giderinin olduğu, hepsinden önemlisi bir kilogram meyvenin 4 TL, 1 kilogram çayın 25 TL olduğu günümüz şartlarında asgari ücreti belirleyenler biraz empati yapmalıdırlar. Okul masrafları, yol, elektrik, su parası zaten asgari ücretin çok üzerine denk geliyor. Bunun yanında hastası, cenazesi, bayramı, kurbanı ve mecburi kıyafeti var. Kısaca eşi çalışmayan, evi kira, 2 çocuk okutup ve asgari ücretle yaşayan bir ailenin geçinmesi imkansızdır. Kamuda çalışan bir memur asgari ücretlinin en az iki katı maaş alıyor ve memurun her daim dile getirerek geçim sıkıntısı çektiğini biliyoruz. Memurla, asgari ücret alan bir işçi ev kirası, alışveriş yaptığı market, okul, yol masrafları ve yakıtta aynı şartlarda yaşıyorlar. Şimdi sormak gerekir; İki kat ve üstü maaş alan memurun aldığı para tatmin etmiyorken, aynı şartlarda yaşayan asgari ücretli ne yapsın?


Bir evin 200 bin lira olduğu günümüz şartlarında, hiçbir şey yiyip içmese dahi aldığı asgari ücretle hayatı boyunca ev ve araç sahibi olamayacak asgari ücretliler ülkemizin kanayan yarasıdır. Özellikle özel sektörde çalışan asgari ücretlilerinin çalışma saatleri ve şartları çok ağırdır. Bu ağır çalışma şartlarında asgari ücret, işçinin kendisi ve ailesinin tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yaşam standartlarında olması gerekir. Asgari ücretle çalışan birinin eline geçen miktar gerçekten insan onuruna yakışmayacak, emeğin karşılığı olmayacak kadar düşük. Asgari ücreti belirleyen komisyondakilerin hakkaniyet ve adaletle bu olaya insani ve vicdani bakması gerekir. Ve empati yaparak bu ücretle geçinebilir miyim diye düşünmeleri gerekir."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erzurumsonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.