Hikmet Karaca; “Esnaf kredileri de sicil affı gibi askıda kalmasın”

ERZURUM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 31.10.2017 - 11:45, Güncelleme: 19.10.2022 - 13:36
 

Hikmet Karaca; “Esnaf kredileri de sicil affı gibi askıda kalmasın”

Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, esnaf kredilerinin sicil affı gibi askıda kalmaması gerektiğini belirtti.
Erzurumsonhaber / Erzurum - Karaca, Başbakan Binali Yıldırım’ın, hazine destekli esnaf kredilerinin hatırı sayılır derecede yükseltilmesi ve bu kredilerin araç ve işyeri alımlarını da kapsaması ile ilgili yaptığı açıklama esnaf ve sanatkâr tarafından memnuniyet ile karşılandığını ifade ederek, “Esnaf ve Sanatkârlarımızın finansman ihtiyacını karşılamak üzere kredi kooperatifleri kefaletiyle Halk Bankası kaynaklarından kullandırılan hazine destekli kredilerin gerek daha etkin ve verimli kullandırılması, gerekse esnaf ve sanatkârlarımızın ihtiyaç duyduğu finansman kaynağının en uygun ve yeterli bir şekilde karşılanması için zaman içerisinde yapılan düzenlemelerle önemli iyileştirmeler gerçekleşmiştir. Esnaf açısından çok önemli olan bu açıklamanın aksaksız yürüyebilmesi için kredi kooperatiflerinin de eski kati tutumlarını esnetmeleri gerekmektedir. Başbakan Binali Yıldırım’ın bizzat açıkladığı hazine destekli işletme kredileri 100 binden 200 bin TL’ye çıkarılmış, yatırım kredilerinin üst limiti ise 500 bin TL’ye çıkarılmıştır. Ayrıca taşıt kredisi için de kooperatiflere önemli kaynaklar aktarılmıştır. Hükümetin uygulamaya koyduğu taşıt kredisi desteği ise ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren esnafın yanı sıra işiyle ilgili araç kullanan tüm esnaf ve sanatkârımız yararlanabilecektir.” dedi   Karaca daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü. “Diğer taraftan Hükumetin düşük faizli esnaf kredileri hususundaki bütün bu iyi niyetli çalışmalarına TESKOMB bünyesindeki kredi kooperatiflerinin de ayak uydurması gerekir. Kredi kooperatifleri esnaf kredilerini kullandırırken eski kati tutumlarından vaz geçmeleri ve kredi kullanan esnaftan ya ipotek ya da kefil istemeleri daha uygun olacaktır, kredi için hem ipotek hem de kefil istenmesi esnaf ve sanatkârı zor durumda bıraktığı gibi düşük faizli krediden yararlanmalarının da önü kesilmektedir. Diğer bölgelerde esnaf ve sanatkâr, hazine destekli ve düşük faizli kredileri kullanırken ya ipoteği ile ya da kefaleti ile kredi kullanabilmektedir. Bizim bölgemizde ise özellikle ilimizde esnaftan hem ipotek hem de kefil istenmektedir, son yıllarda esnafımız için kefil bulmak çok zorlaştığından dolayı elinde kıymetli ipoteği olduğu halde kefil bulamadığından düşük faizli esnaf kredilerinden yararlanamamaktadır. başbakanın krediler ile ilgili yaptığı son açıklama esnaf ve sanatkârımız açısından çok önemli bir gelişmedir, bu gelişmenin sağlıklı bir şekilde hayata geçmesi için kooperatifler üzerinde de önemli çalışmalar yapılması gerekir. Kredi kooperatiflerinin esnafa kredi kullandırırken eski kati ve keyfi tutumlarını devam ettirmeleri halinde esnaf için umut ışığı olan başbakanın bu önemli açıklaması eskiden olduğu gibi yine buharlaşacak ve esnafımız açısından yeni bir hayal kırıklığı daha meydana gelecektir.”
Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, esnaf kredilerinin sicil affı gibi askıda kalmaması gerektiğini belirtti.

Erzurumsonhaber / Erzurum - Karaca, Başbakan Binali Yıldırım’ın, hazine destekli esnaf kredilerinin hatırı sayılır derecede yükseltilmesi ve bu kredilerin araç ve işyeri alımlarını da kapsaması ile ilgili yaptığı açıklama esnaf ve sanatkâr tarafından memnuniyet ile karşılandığını ifade ederek, “Esnaf ve Sanatkârlarımızın finansman ihtiyacını karşılamak üzere kredi kooperatifleri kefaletiyle Halk Bankası kaynaklarından kullandırılan hazine destekli kredilerin gerek daha etkin ve verimli kullandırılması, gerekse esnaf ve sanatkârlarımızın ihtiyaç duyduğu finansman kaynağının en uygun ve yeterli bir şekilde karşılanması için zaman içerisinde yapılan düzenlemelerle önemli iyileştirmeler gerçekleşmiştir. Esnaf açısından çok önemli olan bu açıklamanın aksaksız yürüyebilmesi için kredi kooperatiflerinin de eski kati tutumlarını esnetmeleri gerekmektedir. Başbakan Binali Yıldırım’ın bizzat açıkladığı hazine destekli işletme kredileri 100 binden 200 bin TL’ye çıkarılmış, yatırım kredilerinin üst limiti ise 500 bin TL’ye çıkarılmıştır. Ayrıca taşıt kredisi için de kooperatiflere önemli kaynaklar aktarılmıştır. Hükümetin uygulamaya koyduğu taşıt kredisi desteği ise ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren esnafın yanı sıra işiyle ilgili araç kullanan tüm esnaf ve sanatkârımız yararlanabilecektir.” dedi

 

Karaca daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü. “Diğer taraftan Hükumetin düşük faizli esnaf kredileri hususundaki bütün bu iyi niyetli çalışmalarına TESKOMB bünyesindeki kredi kooperatiflerinin de ayak uydurması gerekir. Kredi kooperatifleri esnaf kredilerini kullandırırken eski kati tutumlarından vaz geçmeleri ve kredi kullanan esnaftan ya ipotek ya da kefil istemeleri daha uygun olacaktır, kredi için hem ipotek hem de kefil istenmesi esnaf ve sanatkârı zor durumda bıraktığı gibi düşük faizli krediden yararlanmalarının da önü kesilmektedir. Diğer bölgelerde esnaf ve sanatkâr, hazine destekli ve düşük faizli kredileri kullanırken ya ipoteği ile ya da kefaleti ile kredi kullanabilmektedir. Bizim bölgemizde ise özellikle ilimizde esnaftan hem ipotek hem de kefil istenmektedir, son yıllarda esnafımız için kefil bulmak çok zorlaştığından dolayı elinde kıymetli ipoteği olduğu halde kefil bulamadığından düşük faizli esnaf kredilerinden yararlanamamaktadır. başbakanın krediler ile ilgili yaptığı son açıklama esnaf ve sanatkârımız açısından çok önemli bir gelişmedir, bu gelişmenin sağlıklı bir şekilde hayata geçmesi için kooperatifler üzerinde de önemli çalışmalar yapılması gerekir. Kredi kooperatiflerinin esnafa kredi kullandırırken eski kati ve keyfi tutumlarını devam ettirmeleri halinde esnaf için umut ışığı olan başbakanın bu önemli açıklaması eskiden olduğu gibi yine buharlaşacak ve esnafımız açısından yeni bir hayal kırıklığı daha meydana gelecektir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erzurumsonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.