Senaryo bazlı İl Gelişme Stratejilerinin hazırlanması projesi için sözleşme imzalandı

ERZURUM 03.11.2017 - 10:17, Güncelleme: 19.10.2022 - 13:36
 

Senaryo bazlı İl Gelişme Stratejilerinin hazırlanması projesi için sözleşme imzalandı

Erzurum, Erzincan ve Bayburt illeri için gelişme planlarının oluşturulmasını ve bu planların hayata geçirilmesine yönelik uygulama stratejilerinin belirlenmesini içeren “TRA1 Bölgesi Senaryo Bazlı İl Gelişme Stratejilerinin Hazırlanması” projesi hayata geçiriliyor.
Erzurumsonhaber / Erzurum - Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen tarafından sözleşmesi imzalanan projede, Ajans koordinasyonunda Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri ve kısmi zamanlı yurtdışı danışmanlardan oluşan bir ekip görev alacak.   İki aşamalı olarak yürütülecek projenin ilk bölümünde; Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin mevcut sosyoekonomik yapısına yönelik olarak katılımcı bir anlayışla kapsamlı bir mevcut durum analizi gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda temel literatür araştırması yanında yapılacak ilçe çalıştayları, paydaş görüşmeleri ve anket çalışmaları ile yerel aktörlerin katılımı sağlanacak. Mevcut durum analizi sonrasında her üç il için öne çıkan sosyoekonomik göstergeler göz önüne alınarak ilin gelişmesine yönelik uygulanabilir, yenilikçi, ufuk açıcı ve fark yaratan değişik gelişme planları oluşturulacak ve yerel aktörlerin geri bildirimi sonrasında her il için oluşturulan planlar tek bir gelişme planı haline getirilecek. Projenin ikinci bölümünde ise; ulusal ve bölgesel hedeflere uygun olarak geliştirilen nihai senaryoların uygulanmasına yönelik temel stratejiler ve öncelikli müdahale alanları belirlenecek; stratejiyi hayata geçirmeye yönelik büyük çaplı ve fark yaratacak projelere dayalı, yerel aktörlere ve inisiyatiflere sorumluluk yükleyen bir eylem planı hazırlanacağı belirtildi.   Ayrıca proje ile eylem planı hazırlığı öncesinde elde edilen il ve bölge geneli sosyoekonomik veriler başlangıç kabul edilerek; önerilen ve hayata geçirilen proje fikirleri sonrasında göstergelerde kaydedilen ilerlemelerin ölçüleceği bir izleme ve değerlendirme sistemi de oluşturulacağı kaydedildi.   Projenin bu özellikleriyle ulusal ve bölgesel ölçekte kalkınma planlarının hayata geçirilmesi konusunda ülke çapında örnek teşkil edecek ilk çalışma olacağı açıklandı.
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illeri için gelişme planlarının oluşturulmasını ve bu planların hayata geçirilmesine yönelik uygulama stratejilerinin belirlenmesini içeren “TRA1 Bölgesi Senaryo Bazlı İl Gelişme Stratejilerinin Hazırlanması” projesi hayata geçiriliyor.

Erzurumsonhaber / Erzurum - Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen tarafından sözleşmesi imzalanan projede, Ajans koordinasyonunda Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri ve kısmi zamanlı yurtdışı danışmanlardan oluşan bir ekip görev alacak.

 

İki aşamalı olarak yürütülecek projenin ilk bölümünde; Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin mevcut sosyoekonomik yapısına yönelik olarak katılımcı bir anlayışla kapsamlı bir mevcut durum analizi gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda temel literatür araştırması yanında yapılacak ilçe çalıştayları, paydaş görüşmeleri ve anket çalışmaları ile yerel aktörlerin katılımı sağlanacak. Mevcut durum analizi sonrasında her üç il için öne çıkan sosyoekonomik göstergeler göz önüne alınarak ilin gelişmesine yönelik uygulanabilir, yenilikçi, ufuk açıcı ve fark yaratan değişik gelişme planları oluşturulacak ve yerel aktörlerin geri bildirimi sonrasında her il için oluşturulan planlar tek bir gelişme planı haline getirilecek. Projenin ikinci bölümünde ise; ulusal ve bölgesel hedeflere uygun olarak geliştirilen nihai senaryoların uygulanmasına yönelik temel stratejiler ve öncelikli müdahale alanları belirlenecek; stratejiyi hayata geçirmeye yönelik büyük çaplı ve fark yaratacak projelere dayalı, yerel aktörlere ve inisiyatiflere sorumluluk yükleyen bir eylem planı hazırlanacağı belirtildi.

 

Ayrıca proje ile eylem planı hazırlığı öncesinde elde edilen il ve bölge geneli sosyoekonomik veriler başlangıç kabul edilerek; önerilen ve hayata geçirilen proje fikirleri sonrasında göstergelerde kaydedilen ilerlemelerin ölçüleceği bir izleme ve değerlendirme sistemi de oluşturulacağı kaydedildi.

 

Projenin bu özellikleriyle ulusal ve bölgesel ölçekte kalkınma planlarının hayata geçirilmesi konusunda ülke çapında örnek teşkil edecek ilk çalışma olacağı açıklandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erzurumsonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.